Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete

Felhívás

www.kozpont.org

Ezt az oldalt a Köz-Pont Közhasznú Alapítvány üzemelteti. Alapítványunk térítésmentesen vállalja cukorbeteg egyesületek, cukorbetegeket támogató alapítványok weboldalának létrehozását és működtetését. A részleteket olvassa el weboldalunkon! Várjuk jelentkezését!

www.kozpont.org

Fél évszázada az inzulin fogságában - Joslin díj

Az amerikai Joslin Diabetes Center által életre hívott kitüntetést vehetett át Rubóczky János, a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének elnöke. Ezt a díjat - pályázat útján - azok kaphatják, akik legalább ötven éve élnek „együtt” az inzulinnal.

A Joslin Diabetes Center 1970-ben indította el érem-programját, ám annak története jóval korábbra nyúlik vissza. 1948-ban Győzelem-érem néven alapítottak egy elismerést a 25 éve diabétesszel élők számára. A név idővel Kék szalagra módosult, amit a Joslin Diabetes Center ma 25 éves oklevélként ítél oda. Akik viszont 50 éve élnek együtt diabéteszükkel, érdem-érmet vehetnek át, ahogy a nyíregyházi Rubóczky János is, aki több mint egy fél évszázada él együtt az 1-es típusú cukorbetegséggel, amit inzulinfüggő diabetesnek is szoktak nevezni. Rubóczky János neve nem ismeretlen a nyíregyháziak, de főleg a diabeteszesek körében, hiszen jelenleg is a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének elnöke. Évtizedek óta segít sorstársainak. A Nyíregyházi Televízió Rá-Adás című műsorában a tanulás fontosságát emeltek ki a betegséggel kapcsolatban. Meg kell tanulni vele együtt élni. Erre bíztatja valamennyi sorstársát. Azoknak a szülőknek, akik gyermekénél diagnosztizálták az 1-es típusú cukorbetegséget, azt üzeni: hogy nem szabad megijedni, tanuljanak meg, és tanítsák meg a gyermeküket is együtt élni a betegséggel. Meg kell szokni a rendszerességet - ha gyógyszert kell beadni, amikor étkezni kell, - de ezen kívül a betegség nem gátol meg semmiben gyermeküket.

Rubóczky János arra is kitért, hogy a kettes típusú cukorbetegség viszont legtöbb esetben megfelelő életmóddal elkerülhető. Nagyon fontosnak tartja a prevenciót, hiszen ahogy most élnek a fiatalok, az rossz irányba vezet. Bizonyított tény, hogy a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód az oka annak, hogy nő a cukorbetegek száma. Fontosnak tartja, hogy minél többet beszéljünk a témáról, fel tudjuk hívni a ma még egészséges emberek figyelmét arra, hogy milyen veszélyeket rejt a nem megfelelő életmód.

Hirdetés

klinikai vizsgálatok cukorbetegeknek

cukorbetegek boltja

Login Form